[...] wzrost wydzielania TSH. Osoby leczące się z powodu nadczynności lub niedoczynności tarczycy wiedzą, jak ważne dla oceny skuteczności leczenia jest oznaczenie we krwi poziomu tyreotropiny. Jeżeli ktoś z nadczynnością tarczycy ma w trakcie leczenia bardzo niski poziom TSH, oznacza to, że nadczynność tarczycy nie została jeszcze opanowana [...]
[...] i wydzielane do płynu tkankowego, skąd dyfundują do naczyń włosowatych i rozprowadzane są w organizmie przez system naczyń krwionośnych. Jakakolwiek reakcja na zmianę poziomu określonego hormonu zachodzi tylko i wyłącznie w tkankach docelowych. Może nią być albo inny gruczoł wydzielania wewnętrznego (np. przysadka mózgowa) albo też dowolny [...]
[...] insulinowe / insulinozależne /. W przypadku, gdy ilość insuliny jest niewystarczająca lub insulina jest niewłaściwie wykorzystywana, utrzymuje się patologicznie wysoki poziom glukozy we krwi i to bez względu na porę doby, tj. zarówno podczas dnia jak i po okresie głodzenia, który zwykle powoduje obniżenie poziomu glukozy. Cukrzyca może [...]
[...] stanowi źródło glukozy, zabezpieczającej pracę układu nerwowego oraz wykorzystywanej przez krwinki czerwone (glikogen odpowiedzialny głównie za utrzymanie właściwego poziomu glukozy we krwi). Wątroba ludzka jest w stanie pomieścić 60 - 150 g tego związku. Zawartość tego wielocukru w wątrobie jest o wiele większa niż w mięśniach, jednak [...]
[...] coraz to bardziej oporne na anaboliczne działanie insuliny - za to tkanka tłuszczowa jest wrażliwa cały czas. Co to jest wrażliwość/oporność insulinowa? Przy bardzo wysokich poziomach hormonu (insuliny) działanie tego hormonu jest maksymalne - poziom hormonu, przy którym stwierdza się połowę jego siły działania, może być uważane za miarę [...]
[...] człowieka, łącząca wiedzę wielu nauk zaczynając od biologi koncząc na patofizjologia .Dietetyka bada rolę składników pokarmowych w przemianach materii i energii na poziomie komórek, narządów, układów i całego organizmu. Dzięki, wynikom tych badań, możliwe jest wskazywanie zagrożeń wynikających z niewłaściwego odżywiania, weryfikacja [...]
[...] poszedł byś spać z powodu znacznej senności zalecam wykonanie krzywej glukozowo insulinowej w celu wykluczenia problemu z tym związanego. Zarówno podwyższony jak i obniżony poziom glukozy czy insuliny to czerwona lampka, że jest jakiś problem. Dodatkowo polecam wykonanie hemoglobiny glikowanej która pokaże nam czy problem jest od dłuższego [...]
[...] % ? .Tu trzeba wyjasnić jak w zasadzie "budują" się mięśnie. Jak już wspomniałem trening na siłowni jest wstępem do wszystkiego.Ćwiczac miesień na odpowiednio wysokim poziomie doprowadzamy do powstania w nim mikrourazów - rozerwania mikrowłókien i komórek mięśni (to właśnie w większości jest przyczyną bólu mięśni na następny [...]
[...] ułatwianie i umożliwianie przemieszczania się glukozy z krwi do wnętrza komórek, dzięki czemu stężenie tego składnika w krwiobiegu utrzymywane jest na stałym, bezpiecznym poziomie. Istnieje bardzo wiele bodźców fizjologicznych wpływających na zwiększenie wydzielania insuliny wewnątrzustrojowej, jednak najsilniejszym z nich jest wzrost poziomu [...]
[...] polega glownie na: -stymulacji ß-komórek trzustki, -zwiększaniu wydzielania insuliny -poprawianiu wykorzystanie glukozy -spowalnianiu uwalaniania cukru do krwi -obnizaniu poziomu cholesterolu i trojglicerydow -oraz zmniejszaniu apetytu na słodycze,blokowaniu receptorów smakowych (hamują zdolność odczuwania smaku słodkiego lub gorzkiego) bez [...]
[...] oraz wzmaga obronę antyutleniającą komórek co zapewnia organizmowi sportowca szybszą regenerację po treningową a tym samym możliwość trenowania na znacznie wyższym poziomie i przy większej częstotliwości. Dzięki zastosowaniu enzymu - laktazy Whey C-6 jest znacznie lepiej tolerowany przez osoby mające problem z nie trawieniem laktozy [...]
[...] i wydzielanym przez komórki beta trzustki. Insulina reguluje gospodarkę węglowodanową, lipidową i białkową. Bodźcem do wydzielania insuliny jest przede wszystkim wzrost poziomu cukru we krwi (a także samo pojawienie się jej w przewodzie pokarmowym). W związku z czym, poziom stężenia insuliny rośnie po posiłku i powoduje obniżenie się [...]
[...] ułatwianie i umożliwianie przemieszczania się glukozy z krwi do wnętrza komórek, dzięki czemu stężenie tego składnika w krwiobiegu utrzymywane jest na stałym, bezpiecznym poziomie. Istnieje bardzo wiele bodźców fizjologicznych wpływających na zwiększenie wydzielania insuliny wewnątrzustrojowej, jednak najsilniejszym z nich jest wzrost poziomu [...]
[...] treningu, poświęcając niewiele czasu na regenerację i zaniedbując właściwe dla danej dyscypliny sportu odżywianie. Efektem takiego postępowania są wyniki sportowe na niższym poziomie niż należałoby oczekiwać biorąc pod uwagę ilość wykonanej pracy. Utrzymanie odpowiedniego sposobu odżywiania jest trudne dla wielu sportowców ze względu na dużą [...]
[...] treningu, poświęcając niewiele czasu na regenerację i zaniedbując właściwe dla danej dyscypliny sportu odżywianie. Efektem takiego postępowania są wyniki sportowe na niższym poziomie niż należałoby oczekiwać biorąc pod uwagę ilość wykonanej pracy. Utrzymanie odpowiedniego sposobu odżywiania jest trudne dla wielu sportowców ze względu na dużą [...]
[...] treningu, poświęcając niewiele czasu na regenerację i zaniedbując właściwe dla danej dyscypliny sportu odżywianie. Efektem takiego postępowania są wyniki sportowe na niższym poziomie niż należałoby oczekiwać biorąc pod uwagę ilość wykonanej pracy. Utrzymanie odpowiedniego sposobu odżywiania jest trudne dla wielu sportowców ze względu na dużą [...]
[...] O szybkości trawienia węglowodanów mówi tzw. indeks glikemiczny. Im jest on niższy tym dane węglowodany trawione są wolniej. Indeks glikemiczny mówi o tym jak bardzo wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu danego posiłku w porównaniu do czystej glukozy. Dokładnie mówi on o tym o ile procent wzrośnie poziom glukozy we krwi (2-3 godziny po [...]
[...] CLA 80% w ilosci 3g/dzien przez okres 7miu miesiecy wyniki: -grupa przyjmujaca CLA stracila 0,5% taknki tluszcowej gdy grupa placebo dodala kolejny 1,1% -w obrebie pasa poziom tkanki tluszczowej wynosil odpowiednio -0,09% (+/- 1% ) i +0,43% -nie bylo istatnych zmian w surowicy krwi jesli chodzi o poziom glukozy,insuliny i LDL ALE: [...]
[...] - szybkostrawne. Tak wiec porownujac do bialka serwatkowego nie bedzie mialo szans (jesli chodzi o kwestie takie jak wzrost glukozy (co akurat nie jest pozytywem),wzrost poziomu aminokwsów,czy szybkosc syntezy)- ale porownujac juz do samej kazeiny - bedzie o te kilkanascie % lepsza. Tu macie badania porownujące mleko do izolatów/hydrolizatów: [...]
[...] się w otrębach zbożowych, jednak tych nikomu nie polecam. Więcej o błonniku tutaj http://www.sfd.pl/t160752.html Indeks glikemiczny (IG) – mówi o tym, jak bardzo wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu posiłku zawierającego węglowodany. Glukoza, jest głównym cukrem który powstaje w trakcie trawienia pokarmu w przewodzie pokarmowym. Im [...]